0

Aromatična začimba na okenski polici: gojenje bazilike v lončku

Domače gojenje bazilike je pravi užitek, saj zagotavlja sveža zelišča za mizo. Ta subtropska začimba lahko s svojim nežnim okusom in slastno aromo dopolni vsako jed, od mesa in zelenjave do solat in sladic. Oglejmo si, kako gojiti baziliko, kako jo negovati in kako jo uporabiti v kuhinji.

gojenje bazilike v lončku

Zakaj gojiti baziliko v lončkih?

Trenutno je v modi vrtnarjenje v posodah. Bazilika je popolnoma primerna za ta način. Viseče posode, zabojčke in lončke s čudovitimi, dišečimi rastlinami lahko postavite na okenske police, balkone ali neposredno na vrtne parcele.

Baziliko lahko v loncu gojijo tudi začetniki. Naj otroci prevzamejo skrb za zelenjavni vrt z ostrimi zelišči. Ta rastlina nima zahtev glede tal ali svetlobe, hitro raste in oblikuje bujen grm, ki ga je prijetno pogledati.

Vendar glavna vrednost te trajnice ni njena lepota, temveč kulinarične lastnosti. Listi bazilike se uporabljajo v številnih kuhinjah po vsem svetu kot okras in začimba. Če imate pri roki nekaj grmičkov, lahko kar koli spremenite v kulinarično mojstrovino.

Če ste baziliko uspešno gojili v posodi, dodajte rožmarin in listnati peteršilj v svojo domačo zbirko zelišč - te rastline dobro uspevajo tudi v omejenem prostoru lonca.

gojenje bazilike v lončku

V kakšnih pogojih naj raste bazilika

Bazilika je prebivalka tropskih in subtropskih območij in potrebuje temperature nad +20 °C. Če je temperatura nižja, se rast ustavi. Rastlina se boji nizkih temperatur; že kratka pozeba povzroči smrt.

Razsvetljava

Bazilika ima rada vsaj šest ur sončne svetlobe na dan na svojih listih. Če je svetlobe manj, grm raste počasi, ne tvori novih listov ter postane bled in bolan.

Tla

Bazilika ima dobro razvit koreninski sistem in je primerna za rodovitna, rahla tla z visoko vsebnostjo humusa. Korenine ne uspevajo v težkih ilovnatih tleh. Sprejemljiv pH je od 5 do 8; čim bližje nevtralni vrednosti, tem bolje.

Voda

Bazilika ima rada vlago. Mlade rastline je treba zalivati redkeje kot zrele rastline. Spomladi in jeseni zalivajte vsakih pet dni, poleti vsak drugi dan, pozimi pa enkrat na teden. Bolje je zalivati z destilirano ali deževnico, saj voda iz pipe vsebuje veliko klora.

Sorte za gojenje v lončkih

Za domačo gredico je priporočljivo izbrati nizke, hitro rastoče in na senco odporne sorte. Bazilika z zelenimi listi izpolnjuje te zahteve. Njena pridelava je preprostejša od vijolične in bolje prenaša sobne razmere. Pogosto ime sorte odraža njeno sposobnost rasti v loncu: 'Room', 'Vazonny', 'Potted', 'Mini'.

Zelena in vijolična bazilika imata enako hranilno vrednost in kemično sestavo. Zelene sorte so blažje, imajo sladek okus in osvežujoč priokus, zato so primernejše za sladice in lahke solate. Vijolična začimba ima močnejšo aromo. Uporablja se kot začimba za ribe, meso, omake in za okrasitev predjedi.

Zahteve za zabojnike

Korenine bazilike potrebujejo prostornino vsaj 0,4 litra. Lonec je lahko plastičen ali keramičen. Smaragdni in vijolični listi so čudoviti v visečih lončkih.

Grmovnice je bolje gojiti posamično v eni posodi. Odtočne odprtine so nujne, saj korenine ne prenesejo stoječe vode.

Kako pripraviti podlago

Rahla zemlja je eden od pogojev za uspešno gojenje bazilike. Primerno zemljo lahko kupite v trgovini ali jo pripravite sami:

  • univerzalna zemlja za sobno cvetje in vrtna zemlja 1:1;

  • biohumus in zemlja za sobne rože 1:4;

  • biohumus, kokosova vlakna in šota 1:1:1.

Pred sajenjem je treba zemljo razkužiti v pečici na pekaču pri 100-120 °C in jo v skladu z navodili zmešati z mineralnim gnojilom. Z dekontaminacijo se znebite bakterij in škodljivcev, ki so lahko v zemlji.

gojenje bazilike v lončku

Sajenje

Baziliko je zelo enostavno gojiti - ima velika, dobro vidna semena in odlično kali. Edina stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da semena bazilike kalijo na svetlobi, zato posode s semeni ne smete postaviti v temo.

Zaporedje sajenja:

  • Na dno posode položite fino ekspandirano glino.

  • Do vrha ga napolnite z zemljo, rahlo zbijte in zalijte.

  • Po površini razporedite semena.

  • Pokrijte s steklom ali prozorno polietilensko folijo.

Lonec postavite na svetlo mesto s temperaturo +22-27 °C. V teh pogojih se bodo kalčki pojavili v 4-5 dneh. Ko semena vzklijejo, odstranite folijo in lonček postavite v prostor s temperaturo 20-22 °C, da bodo sadike lahko začele razvijati korenine.

Zbirka

V fazi dveh pravih listov lahko sadike razredčimo in pustimo najmočnejše rastline. Ko se pojavi 4-6 listov, se zgornja dva lista iztrgata skupaj z vrhom, da grmiček ostane gost in kompakten. Postopek se nato redno ponavlja. Da rastlina ne bi cvetela, je treba takoj odstraniti popke skupaj z dvema listoma pod njimi.

Objavil: 27 maj 2024
Ogledi: 33
(Glasovi: 0, Ocena: 0)
Pustite komentar
Ocena
Priložite eno ali več datotek