Šparglji - zelo priljubljena zelenjava, ki se je veselimo skoraj vse leto. Sezona teh zelenih trajnic se začne v začetku maja. Na žalost se le malo ljudi zaveda, da je gojenje špargljev zahtevno. Nihče ne ve, da mora v primeru špargljev miniti več rastnih sezon, preden lahko uživamo v okusu te zelenjave. Vendar to še ni vse. Pravijo namreč, da je gojenje špargljev eno najbolj zapletenih, ko gre za trajnice. Zakaj je tako? Na kaj natančno morate paziti, ko se odločite za gojenje špargljev? Kaj moramo nujno upoštevati? Na ta in številna druga vprašanja o gojenju špargljev odgovarjamo v našem spodnjem članku.
Kje lahko začnem pripravljati šparglje?
Šparglji so trajnice, kar v praksi pomeni, da ena rastlina raste iz leta v leto. Vendar je treba upoštevati, da mora preteči več let, preden končno okusimo to okusno zelenjavo. To pa zato, ker mora rastlina, da bi lahko pridelovali šparglje, preprosto zrasti. Šparglji, ki jih lahko kupimo v trgovini in se pojavijo v začetku maja, so mladi poganjki rastline. Običajno jih imenujemo kopja. Če želite uživati v lastnih špargljih, morate biti potrpežljivi, vendar se vam bo to na koncu obrestovalo in prineslo veliko zadovoljstva.
V kakšnih pogojih najbolje rastejo šparglji?
Pri gojenju špargljev je zelo pomembno vedeti, kakšne pogoje potrebujejo rastline za pravilno rast. Vendar pa je tu dobra novica za vse, ki se želite lotiti gojenja špargljev: šparglji dobro rastejo v skoraj vseh pogojih.
Kakšno mora biti rastišče za šparglje?
Poleg ustreznih pogojev šparglji potrebujejo tudi primerno lokacijo. Samo podnebje je seveda pomembno, vendar ne smemo pozabiti, da ne bodo dobro rasli v vsakem kraju. Ključ do uspeha pri iskanju ustreznega položaja za gojenje špargljev je, da sadike postavimo na dobro osončeno mesto.
Vendar to še ni vse. Malokdo ve, da so šparglji poleg tega, da so okusni, tudi zelo občutljivi. Zato je najboljše mesto za šparglje na vrtu nekje stran od vrta. Tako ste lahko prepričani, da pri presajanju drugih rastlin na primer ne boste poškodovali špargljevih potaknjencev. Pri sajenju špargljev morate poskrbeti tudi za ustrezno drenažo. Šparglji imajo radi vodo, vendar je ne sme biti preveč. Najpomembneje pa je, da pred sajenjem ustrezno pripravite gredico za šparglje.
Priprava gredice za šparglje
Kot smo že omenili, je priprava gredice za šparglje eden najpomembnejših korakov, ko se odločite za gojenje špargljev.
- Najprej morate izbrati primerno mesto, ki je dobro osvetljeno s soncem in ima ustrezno drenažo.
- Nato je treba opraviti temeljito pripravo tal - tega koraka ni mogoče preskočiti. Odstraniti je treba vse plevele in ostanke drugih rastlin, če so tam rasle. To storite tako, da z izbranega območja odstranite ves plevel in rastlinske ostanke.
- Pri pripravi grede za gojenje špargljev je treba dodatno zrahljati zemljo. Najbolje je uporabiti kultivator, če ga nimate, pa se dobro obnese tudi lopata. Zemljo je treba prekopati do globine približno 30-40 cm.
- Ko je zemlja rahla, jo je dobro dodatno pognojiti, npr. s kompostom ali gnojem.
Pomembno je tudi, da pravilno označite linijo ali rob sejalnega polja. V ta namen lahko uporabite na primer vrvico, ki jo napnete med kolje. Pravilna širina gredice mora biti približno 1,2 m do 1,5 m.
Sajenje špargljev - kako pravilno saditi?
Ko je greda pripravljena, lahko šparglje posadite. Korenine špargljev posadimo v luknje, ki niso globoke več kot 45 cm. Ko posadite vse rastline, ki jih imate, jih zalijte - tako bodo šparglji dobili vlago, ki jo potrebujejo.
Nega špargljev - česa ne smete pozabiti?
Samo sajenje špargljev še ne zagotavlja, da bomo uživali v lepih in zdravih rastlinah. Kot vsaka druga rastlina tudi šparglji potrebujejo pozornost. Osnova pri tem je seveda redno odstranjevanje plevela. Ko bodo naše sadike rasle, jim bo treba zagotoviti opore, po katerih se bodo lahko vzpenjale. Oporniki - podobni tistim, ki se uporabljajo na primer za paradižnik - bodo preprečili, da bi se šparglji zaradi teže poganjkov zlomili.
Postopek priprave tal za šparglje ter sajenje in nega špargljev je dolgotrajen in zahteva skrbnost. Vendar se je vredno potruditi, da boste lahko še leta uživali v lepem in obilnem pridelku te izjemno okusne in zdrave zelenjave.