0

Jagodna pita: okus poletja v vsakem grižljaju

Ta torta je že dolgo zelo priljubljena v različnih državah po vsem svetu.

Kombinacija okusnega krhkega testa, sočnih zrelih jagod in nežne skute nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

Za pripravo potrebujete pekač s premerom 24-26 cm.

Jagodna pita

Torta z jagodami in skuto

Sestavine:

  • 200 g polnozrnate pšenične moke
  • 100 g mehkega masla
  • 0,5 skodelice sladkorja
  • ¼ čajne žličke soli
  • 1 polna žlica hladne vode

Priprava testa:

Vrežite (mehko) maslo, vendar ga ne stopite. Nato maslo zmešajte s sladkorjem v prahu, dodajte moko in sol ter mešajte, dokler ne dobite drobtin. Dodajte hladno vodo (po potrebi lahko dodate več kot eno žlico vode) in testo oblikujte v enakomerno kepo.

Pripravljeno testo prenesite v pekač in ga previdno razporedite po dnu in straneh. Ne pozabite na to, da testo trdno pritisnete na svoje mesto. Ko je testo enakomerno porazdeljeno, ga za 10-15 minut postavite v zamrzovalnik.

Ko je testo ohlajeno, ga vzemite ven in ga na več mestih prebodite z vilicami. Za pol ure ga postavite v pečico, ogreto na 180 ˚C. Med tem časom se bo pecivo lepo zlato obarvalo. Če se testo med peko začne dvigovati, ga morate z žlico potisniti v pekač. Ko je pecivo pečeno, ga odstranite in ohladite, ne da bi ga odstranili iz pekača.

Jagodna pita

Nadev:

  • Vmes pripravimo nadev: 250 g skute (skuta 0-5 % maščobe).
  • ¼ skodelice kristalnega sladkorja
  • 800 g jagod (če so jagode majhne, jih lahko pustite cele)
  • polna žlica posušenega jagodnega želeja
  • ¼ skodelice vode

Zdaj je čas za pripravo skutinega nadeva.

Najprej skuto zmešajte z granuliranim sladkorjem v gladko maso, da v njej ne bo grudic, in jo namažite na torto. Jagode operemo in razrežemo na polovice - če so majhne, jih lahko pustimo cele. Sadje razporedimo po skutini masi v krogu od zunanjega roba.

Vzemite ločeno posodo in v njej v malo vode razredčite suh jagodni žele. Postavite na šibek ogenj in skoraj zavrite. Nato ohladimo, žele se mora zgostiti. S silikonskim kuhinjskim čopičem razporedite jagodni žele po vsaki jagodi.

Torto za 1-6 ur postavite v hladilnik. Pred serviranjem torto vzemite iz pekača.

Uživajte!

Objavil: 20 maj 2024
Ogledi: 183
(Glasovi: 0, Ocena: 0)
Pustite komentar
Ocena
Priložite eno ali več datotek