Ta torta je že dolgo zelo priljubljena v različnih državah po vsem svetu.
Kombinacija okusnega krhkega testa, sočnih zrelih jagod in nežne skute nikogar ne bo pustila ravnodušnega.
Za pripravo potrebujete pekač s premerom 24-26 cm.
Torta z jagodami in skuto
Sestavine:
- 200 g polnozrnate pšenične moke
- 100 g mehkega masla
- 0,5 skodelice sladkorja
- ¼ čajne žličke soli
- 1 polna žlica hladne vode
Priprava testa:
Vrežite (mehko) maslo, vendar ga ne stopite. Nato maslo zmešajte s sladkorjem v prahu, dodajte moko in sol ter mešajte, dokler ne dobite drobtin. Dodajte hladno vodo (po potrebi lahko dodate več kot eno žlico vode) in testo oblikujte v enakomerno kepo.
Pripravljeno testo prenesite v pekač in ga previdno razporedite po dnu in straneh. Ne pozabite na to, da testo trdno pritisnete na svoje mesto. Ko je testo enakomerno porazdeljeno, ga za 10-15 minut postavite v zamrzovalnik.
Ko je testo ohlajeno, ga vzemite ven in ga na več mestih prebodite z vilicami. Za pol ure ga postavite v pečico, ogreto na 180 ˚C. Med tem časom se bo pecivo lepo zlato obarvalo. Če se testo med peko začne dvigovati, ga morate z žlico potisniti v pekač. Ko je pecivo pečeno, ga odstranite in ohladite, ne da bi ga odstranili iz pekača.
Nadev:
- Vmes pripravimo nadev: 250 g skute (skuta 0-5 % maščobe).
- ¼ skodelice kristalnega sladkorja
- 800 g jagod (če so jagode majhne, jih lahko pustite cele)
- polna žlica posušenega jagodnega želeja
- ¼ skodelice vode
Zdaj je čas za pripravo skutinega nadeva.
Najprej skuto zmešajte z granuliranim sladkorjem v gladko maso, da v njej ne bo grudic, in jo namažite na torto. Jagode operemo in razrežemo na polovice - če so majhne, jih lahko pustimo cele. Sadje razporedimo po skutini masi v krogu od zunanjega roba.
Vzemite ločeno posodo in v njej v malo vode razredčite suh jagodni žele. Postavite na šibek ogenj in skoraj zavrite. Nato ohladimo, žele se mora zgostiti. S silikonskim kuhinjskim čopičem razporedite jagodni žele po vsaki jagodi.
Torto za 1-6 ur postavite v hladilnik. Pred serviranjem torto vzemite iz pekača.
Uživajte!