0

Odkrijte čarobnost balkonskega cvetja: od setve do cvetenja

Prihod pomladi je čas, ko se misli vrtnarjev usmerijo v okraševanje balkonov in teras s čudovitim cvetjem. Vendar pa namesto da bi zapravili bogastvo za pripravljene sadike, razmislite o tem, da bi sami vzgojili rastline iz semen. To ni le zanimiv hobi, temveč tudi odličen način, da prihranite veliko denarja.

Odkrijte čarobnost balkonskega cvetja

Balkonsko cvetje: naložba v veselje in lepoto

Čeprav se zdi nakup pripravljenih rastlin bolj priročen, ima setev lastnega balkonskega cvetja številne prednosti. Prvič, iz enega paketa semen lahko dobite do 50 zdravih, bujno cvetočih rastlin. To je velik prihranek v primerjavi s ceno sadik v trgovinah, ki pogosto stanejo več kot deset zlotov za kos. Poleg tega je lastna pridelava izjemno koristna izkušnja, saj lahko razvoj rastlin spremljate od samega začetka.

Nekaj pomembnih nasvetov

Za uspeh celotnega prizadevanja niso najpomembnejši le izbira pravih rastlin, temveč tudi njihova pravilna setev in nega poganjkov. Upoštevajte te točke:

  • Vsebnost vlage v zemlji redno preverjajte z dotikom prsta. Če se zgornja plast začne sušiti, rastline nežno zalijte, vendar se izogibajte prelivanju.

  • Pri kaljenju je pomembna tudi temperatura. Visoka temperatura od 18 do 22 °C spodbuja hitro in zdravo rast. Priporočljivo je, da posode s semeni postavite v topel prostor, vendar se izogibajte neposredni izpostavljenosti vročemu viru toplote, da ne poškodujete občutljivih kaljivih rastlin.

  • Pomembno je tudi, da zagotovite dovolj prostora za rastoče rastline. Ko se rastline začnejo zgoščevati, jih redčite ali presadite v večje posode, da bodo imele dovolj prostora za rast in razvoj.

  • Ko sadike vzklijejo, potrebujejo za dober razvoj veliko naravne svetlobe. Najbolje je, da jih postavite na dobro osvetljeno mesto, na primer na južno orientirano okensko polico. Če je naravne svetlobe premalo, je treba uporabiti fitolampe, da zagotovite potrebno svetlobo.

  • Izogibajte se izsušitvi in preplavitvi tal, saj lahko oboje negativno vpliva na razvoj rastlin.

Izbira najboljših balkonskih cvetlic za setev

Ker se hitro bliža pomlad, je vredno razmisliti, katere balkonske rože posaditi najprej. Tukaj je pregled najbolj priljubljenih vrst, ki jih lahko sejete od zgodnje pomladi dalje:

Koleus Plumego

Za rast coleus na balkonu, posejte semena marca v vlažno zemljo 0,3 cm globoko. Zemljo redno vlažite, vendar je ne zalivajte preveč. Ko sadike dosežejo primerno velikost, jih presadite v večje lončke ali na balkon in uživajte v njihovi lepoti in barvah. Koleus prenaša sončne in polsenčne lege.

Pelargonije (Pelargonium)

Pelargonije so nesporne kraljice balkonskega cvetja, cenjene zaradi raznolikosti barv in oblik. Semena teh rastlin je najbolje sejati februarja ali marca. Pelargonije imajo rade svetle lege in zmerno zalivanje, vendar ne pozabite, da so občutljive na mraz, zato jih je treba zgodaj spomladi zaščititi. Cvetijo od zgodnjega poletja do pozne jeseni.

Odkrijte čarobnost balkonskega cvetja

Petunije in surfinije (Petunia)

Druga skupina priljubljenih balkonskih cvetlic so petunije in surfinije. Semena teh rastlin je priporočljivo posejati marca in jih po vzniku prestaviti na sončno okensko polico. Petunije in surfinije je treba redno gnojiti in zalivati, vendar je učinek v obliki bujnega cvetenja tega vreden. Obilno cvetijo od pomladi do pozne jeseni.

Trajno cvetoča begonija (Begonia semperflorens)

Trajno cvetoča begonija je idealna izbira za tiste, ki potrebujejo rastline z dolgim in obilnim cvetenjem. Njena semena je najbolje sejati februarja, po vzniku pa ji zagotovite svetlo, vendar ne neposredno sončno mesto. Begonije so znane po svoji odpornosti proti boleznim in škodljivcem, zato jih je enostavno gojiti. Cvetijo večino poletne sezone, od pomladi do jeseni.

Nemesia

Gre za nenavadno in zato edinstveno izbiro za balkon. Njegova prednost je, da ga na ciljno mesto posejemo konec aprila ali v začetku maja. Potrebuje sončno do polsenčno lego in cveti od junija do septembra.

Lobelija (Lobelia erinus)

Kapska lobelija razveseljuje s svojimi nežnimi modrimi cvetovi vse poletje do prvih jesenskih zmrzali. Je odlična izbira za balkonske lonce in viseče košare. Semena te rastline je priporočljivo posejati marca, po vzniku pa jo prestaviti na sončno ali polsenčno mesto. Lobelija ima rada redno zalivanje, vendar substrat ne sme biti premočen.

Bleščeči žajbelj (Salvia splendens)

Svetleči žajbelj z intenzivnimi rdečimi ali vijoličastimi cvetovi je odlična izbira za barvni poudarek na balkonu. Semena te rastline je najbolje posejati marca in jih po vzniku prestaviti na sončno mesto. Žajbelj potrebuje redno zalivanje in mu je treba zagotoviti dobro odceden substrat. Cveti večino poletne sezone, vse do pozne jeseni.

Okrasna sončnica (Heliantus annuus)

Okrasna sončnica je od 50 do 80 cm visoka rastlina, ki cveti od julija do septembra. Semena je najbolje posejati aprila in posaditi maja, pri čemer je med njimi 30-40 cm razdalje. Ne smemo pozabiti, da je treba sejati 1-2 cm globoko, na dobro osončenem mestu. Pritlikave sorte so najboljše za balkon ali teraso.

Nepostarnik (Ageratum houstonianum)

Nepostarnik je rastlina z modrimi socvetji, za katero sta značilni puhastost in majhnost. V času cvetenja ne presegajo višine 20 cm. Semena te rastline je priporočljivo posejati marca in jih po vzniku prestaviti na sončno ali polsenčno mesto. Nepostarnik je nezahtevna in odporna, zato je idealna izbira za začetnike. Cveti od pomladi do prve zmrzali jeseni.

Impatiens walleriana (Impatiens walleriana)

Impatiens Valeriana je priljubljena balkonska rastlina, cenjena zaradi svetlih in raznolikih barv cvetov. Semena te rastline je najbolje sejati februarja ali marca, odvisno od podnebnih razmer. Impatiens ima raje polsenčno lego, zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo. Zagotoviti ji je treba tudi rahlo vlažno podlago, zato potrebuje redno, a zmerno zalivanje. Cveti večino poletne sezone, vse do prvih jesenskih zmrzali.

Odkrijte čarobnost balkonskega cvetja

Sijoča gazanija (Gazania × splendens)

Sijoča gazanija je roža, znana po svojih intenzivnih barvah. Njena velika socvetja uspevajo na polnem soncu. Semena te rastline je najbolje sejati marca, po vzniku pa potrebujejo veliko svetlobe in toplote. Gazanije je najbolje posaditi v rahlo peščena in prepustna tla. Cvetijo večino poletne sezone do pozne jeseni.

Perujski heliotrop (Heliotropium peruvianum)

Perujski heliotrop je eksotična rastlina, katere beli cvetovi oddajajo intenziven, a prijeten vonj. Njena semena je najbolje sejati zgodaj spomladi, marca. Heliotrop ljubi toploto in svetlobo, zato jo je treba postaviti na sončno mesto. Cveti večino poletne sezone do prve zmrzali jeseni.

Kobeja (Cobaea scandens)

Kobeja je hitro rastoča vzpenjavka, cenjena zaradi velikih zvončastih cvetov v krem ali vijolični barvi. Semena te rastline je najbolje sejati februarja ali marca. Plezajoča kobeja potrebuje sončno in pred vetrom zaščiteno mesto. Je odlična izbira za tiste, ki želijo na balkonu ustvariti nazorno in bujno kompozicijo. Cveti od pozne pomladi do jeseni.

Ne glede na to, za katero cvetje se boste odločili, ne pozabite, da vas bodo rastline, skrbno vzgojene iz semena, nagradile z obilnim in dolgotrajnim cvetenjem, sam proces gojenja pa vam bo prinesel veliko zadovoljstva in veselja.

Kaljenje in sajenje na balkonu ali terasi

Balkonske rože, ki jih ročno vzgojimo iz semen, moramo presaditi na prosto, ko mine nevarnost zmrzali. To je običajno konec maja ali v začetku junija. Pred tem pa jih je treba postopoma navaditi na zunanje razmere, čemur pravimo kaljenje. Pri tem je treba rastline vsak dan za nekaj ur izpostaviti zunanjim razmeram in postopoma povečati njihovo izpostavljenost sončni svetlobi in vremenskim razmeram.

Samostojno gojenje balkonskega cvetja iz semen ni le zanimiv hobi, temveč tudi odličen način, kako prihraniti veliko denarja. Balkonsko cvetje je zanesljiva možnost, ki ne bo le polepšala našega prostora, temveč bo v proces gojenja vnesla tudi pozitivno energijo in motivacijo. Dobra novica je, da lahko večino od njih zlahka vzgojimo sami iz semen, opazovanje, kako majhno seme zraste v rastlino z osupljivimi cvetovi, pa je resnično koristno. V komentarjih napišite, katere rastline sadite na svojem balkonu!

Objavil: 22 maj 2024
Ogledi: 25
(Glasovi: 0, Ocena: 0)
Pustite komentar
Ocena
Priložite eno ali več datotek