0

Ustvarite eksotično oazo na svoji terasi - nov trend!

Vse več ljudi išče pobeg od mestnega vrveža in si želi ustvariti lastno oazo miru. Zato ni presenetljivo, da je trend eksotičnih teras vse bolj priljubljen. Čeprav se je do nedavnega zdelo, da je pri nas nemogoče gojiti tropske rastline, so podnebne spremembe in vse večja dostopnost trdoživih vrst to stanje spremenila. Zdaj lahko vsak od nas na svojo teraso vnese delček oddaljene pokrajine in ustvari edinstven prostor za sprostitev in počitek.

Zakaj so eksotični balkoni in terase pri nas tako priljubljeni? Katere rastline bi morali izbrati za svojo zasebno džunglo? Kako zanje pravilno skrbeti? Tukaj je nekaj nasvetov!

Ustvarite eksotično oazo na svoji terasi

Zakaj so eksotične terase vse bolj priljubljene?

Zanimanje za gojenje eksotičnih rastlin na terasah je mogoče pojasniti z več dejavniki. Eden najpomembnejših je nedvomno postopno segrevanje podnebja, zaradi česar so atmosferske razmere v naši državi vse bolj ugodne za številne vrste, ki so do nedavnega veljale za preveč občutljive za spremenljivo vreme na našem območju.

Enako pomembna je vse večja potreba po povezovanju z naravo in ustvarjanju sproščujočih, zelenih poudarkov v naših domovih. Živimo hektično življenje, pogosto v urbanih, betonskih prostorih, kjer si človeško oko želi, da bi se zadržalo na nečem zelenem. Naš lastni zeleni kotiček postane ne le estetsko dopolnilo, temveč tudi oaza miru, v kateri se lahko regeneriramo. Eksotične rastline s svojo izjemno lepoto in sposobnostjo ustvarjanja edinstvenega vzdušja popolnoma ustrezajo temu trendu.

Za mnoge je gojenje eksotičnih rastlin hobi, ki jim omogoča, da razvijejo strast do vrtnarjenja in eksperimentirajo z različnimi vrstami. Je tudi priložnost za učenje in odkrivanje zanimivih vidikov rastlinskega sveta.

Ustvarite eksotično oazo na svoji terasi

Kako ustvariti prave pogoje za eksotične rastline na balkonu ali terasi?

Gojenje eksotičnih rastlin na terasi ali balkonu je zaradi podnebja lahko izziv. Vendar lahko uspešno ustvarite ustrezne pogoje za zdravo rast in uspevanje teh rastlin. Za to je treba poskrbeti vnaprej, pred sajenjem.

  1. Na balkonu ali terasi ustvarite odmaknjene kotičke, da bodo rastline na toplem. Uporabite lahko rešetke, pergole ali posebna pokrivala ali senčnike.

  2. Izberite rastline, ki dobro prenašajo spremenljive vremenske razmere in lahko preživijo hladnejše mesece. Izogibajte se rastlinam, ki so zelo občutljive na nizke temperature. Če se odločite za takšno vrsto, ne pozabite, da jo za zimo prenesete v notranjost.

  3. Izberite primerne lonce, ki zagotavljajo ustrezno drenažo in ne ovirajo dihanja korenin rastlin. Posode morajo biti dovolj velike, da imajo rastline dovolj prostora za rast.

  4. Za eksotične rastline uporabite primeren gojilni substrat. Uporabite lahko posebno mešanico za tropske rastline, ki bo rastlinam zagotovila ustrezno vlago in hrano.

  5. Ne pozabite, da eksotične rastline potrebujejo veliko svetlobe. Poskrbite, da bo vaša terasa ali balkon ustrezno osvetljen. Rastline postavite na mesto, kjer bodo imele vsak dan dostop do vsaj nekaj ur dnevne svetlobe.

  6. Zagotovite pravo temperaturo na terasi ali balkonu. Eksotične rastline imajo običajno raje tople temperature, zato jih ne izpostavljajte prekomernemu vetru ali nizkim temperaturam, zlasti v hladnejših mesecih.

  7. Eksotične rastline pogosto potrebujejo visoko vlažnost. Vlažnost na terasi ali balkonu lahko povečate z rednim zalivanjem rastlin, uporabo vlažilnikov zraka ali postavitvijo rastlin na stojala, napolnjena z vlažnim gramozom ali kamenčki.

  8. Redno preverjajte rastline glede škodljivcev in bolezni. Po potrebi uporabite ustrezna fitofarmacevtska sredstva.

  9. Rastline zalivajte, gnojite in obrezujte, da bodo zdrave in v dobrem stanju. Za okrasno cvetje uporabite gnojilo za cvetoče rastline od pomladi do konca poletja.

Ustvarite eksotično oazo na svoji terasi

S temi nasveti boste ustvarili prave pogoje za gojenje eksotičnih rastlin na vaši terasi ali balkonu. Vendar ne pozabite, da ima lahko vsaka rastlina svoje zahteve, zato je pomembno, da nego prilagodite določeni vrsti, ki ste jo izbrali.

Najbolj zanimive rastline za eksotično teraso

Čeprav se je do nedavnega zdelo, da je v naših podnebnih razmerah nemogoče gojiti eksotične rastline, imamo zdaj na izbiro vse več vrst, ki lahko uspešno okrasijo vašo teraso. Poglejmo si nekatere od njih podrobneje:

  • Bambus je ena najbolj priljubljenih eksotičnih rastlin, ki se dobro počutijo v našem podnebju. Cenjene so zaradi hitre rasti, lepih zelenih listov in preproste nege. Da bi jim zagotovili optimalne pogoje, je treba bambuse saditi na zaščitenih mestih z dobro odcedno zemljo. Potrebujejo redno zalivanje.

  • Pasijonka je ena najzanimivejših eksotičnih rastlin za vrtove in balkone. Ni odporna proti mrazu. Poleti lepo cveti, če ji zagotovite toplo, zaščiteno in sončno lego. Pri sajenju poskrbite za drenažo na dnu lonca. Potrebuje zmerno zalivanje in redno gnojenje z gnojilom za cvetoče rastline.

    Ustvarite eksotično oazo na svoji terasi

  • Evkaliptus - njegovi listi oddajajo prijeten vonj, ki odganja tudi komarje. Zagotoviti jim je treba sončno mesto in prepustno podlago. So precej občutljivi na mraz, zato jih je treba v hladnejših mesecih preseliti v notranjost ali dobro zaščititi na prostem.

  • Hibiskus je znan po velikih, pisanih cvetovih, ki so lahko različnih oblik. Te rastline potrebujejo veliko svetlobe, da dobro rastejo in cvetijo. Zato jih postavite v prostor, kjer bodo imele dostop do vsaj 6-8 ur dnevne svetlobe. Redno jih zalivajte in jim zagotovite rodovitno, vendar prepustno podlago.

    Ustvarite eksotično oazo na svoji terasi

  • Bananovci lahko terasi dodajo tropski pridih. Obstajajo sorte, ki lahko preživijo našo zimo. Bananova drevesa potrebujejo sončno in zaščiteno lego ter rodovitno zemljo. Za hitro rast jih je treba redno gnojiti. Rastlino je treba za zimo preseliti v notranjost.

Razmislite o dodatkih

Ustvarjanje eksotičnega vzdušja na balkonu ali terasi je odličen način za ustvarjanje sproščujočega vzdušja. Pri izbiri pohištva izberite ratan ali bambus, ki se odlično ujemata s tem slogom. Pisane blazine, svetilke in svetlobni girlande dodajo prostoru prijetnost in čarobnost, zlasti zvečer. Poleg tega bodo tropski dekorativni poudarki, kot so figurice flamingov ali lesene skulpture, vnesli edinstven značaj. Paravan ali bambusovo platno bo zagotovilo intimnost in zaščito pred vetrom, dodatki s plaže pa bodo še dodatno prispevali k počitniškemu razpoloženju. S sestavljanjem teh elementov skupaj boste ustvarili svoj prostor v slogu rajskega otoka, kjer se lahko sprostite in uživate v užitkih narave.

Ustvarjanje eksotične terase je čudovita priložnost, da izrazite svojo individualnost in v svoj dom vnesete košček raja. Naj vaš zeleni kotiček postane oaza miru, kjer se lahko popolnoma sprostite in pobegnete od vsakdanjih skrbi. Veliko sreče pri ustvarjanju lastnega tropskega zatočišča!

Objavil: 13 avg 2024
Ogledi: 43
(Glasovi: 0, Ocena: 0)
Pustite komentar
Ocena
Priložite eno ali več datotek
    interface.recomended_products
    Najbolj priljubljeni
    • Padajoča cena
    • Naraščajoča cena
    • Najbolj priljubljeni
    • Najnovejše
    • Ime
    Vse kategorije
    • Vse kategorije
    • Cvetlična semena
    • New 2024
    • Odlične ponudbe!
    • Okrasne rastline
    • Okrasni grmi
    • Plezalke
    • Semena - Novosti 2024
    • Semena sobnega cvetja
    • Semena trajnic
    • Semena vzpenjajočih se cvetov
    • Trajnice
    • Vodje prodaje
    Akcija
    Pasijonka 2 slika 1
    0 Comentarii
    Pasijonka 2
    Količina v paketu: 0.2 g
    1.29 2.19

    Najnižja cena za obdobje zadnjih 30 dni:* 1.29 €

    Dodaj v košarico
    Akcija
    Sirski oslez (hibiskus) komplet 3 sadike slika 2
    0 Comentarii
    Sirski oslez (hibiskus) komplet 3 sadike
    Količina v paketu: 3 kosov
    13.90 26.70

    Najnižja cena za obdobje zadnjih 30 dni:* 26.70 €

    Dodaj v košarico
    Akcija
    Sirski oslez (hibiskus) Oiseau Blue, P9 slika 3
    0 Comentarii
    Sirski oslez (hibiskus) Oiseau Blue, P9
    Količina v paketu: 1 kosov
    4.90 8.90

    Najnižja cena za obdobje zadnjih 30 dni:* 8.90 €

    Dodaj v košarico
    Akcija
    Sirski oslez (hibiskus) Ardens, P9 slika 4
    0 Comentarii
    Sirski oslez (hibiskus) Ardens, P9
    Količina v paketu: 1 kosov
    4.90 8.90

    Najnižja cena za obdobje zadnjih 30 dni:* 8.90 €

    Dodaj v košarico
    Akcija
    Sirski oslez (hibiskus) Red heart, P9 slika 5
    0 Comentarii
    Sirski oslez (hibiskus) Red heart, P9
    Količina v paketu: 1 kosov
    4.90 8.90

    Najnižja cena za obdobje zadnjih 30 dni:* 8.90 €

    Dodaj v košarico