0

Zakaj saditi murve: koristi, lepota in odličen okus

Svileno drevo pritegne pozornost s svojimi lepimi listi in okusnimi plodovi. Preberite, kaj je to drevo, kakšne so njegove prednosti ter kako ga lahko uporabljamo v zdravilstvu in kulinariki.

Murva (bela murva) raste v Evropi in Aziji, pri čemer Iran in Afganistan, kjer murve veljajo za ikono, veljata za kraj izvora drevesa.

Svilena murva je cenjena zaradi jagod z izrazitim okusom, trdega lesa in zdravilnih lastnosti. 

Zakaj saditi murve

Nizkokalorične sladkarije

Murve zorijo neenakomerno in se obirajo dva do tri tedne. Zbrani pridelek lahko več dni hranite v hladilniku. Zrele murve se jedo sveže. Je zelo sladka, hkrati pa vsebuje malo kalorij - ne več kot 40 kcal v 100 g. Rahlo meden okus jagod je posledica citronske in jabolčne kisline, ki prispevata k hitri razgradnji hrane v želodcu in tako pomagata pri izgorevanju maščob. Sušene jagode zmanjšujejo apetit in željo po sladkih sladicah.

Primerno za konzerve

Borovnice so idealne za ljubitelje močnih pijač. Iz njih se pripravljajo različni domači napitki. Zrele plodove sušimo, iz njih delamo kompote, marmelade, konzerve in sokove. Plodovi bele murve se odlično kombinirajo v domačih smoothijih z jogurtom, mlekom in sadjem. Upoštevati je treba, da je ta rastlina večinoma dvodomna - moška drevesa ne rodijo plodov. Zato je priporočljivo, da na vrtu posadite 2-3 drevesa ali se dogovorite s sosedi.

Les za kajenje

Ko veje murve zgorejejo, se iz njih sproži aromatičen dim, ki daje jedem prijeten in izviren okus. Uporabljajo se za dimljenje, pečenje kebaba in peko mesa na žaru. Z lesom se lahko ogrevajo štedilniki in kamini.

Zakaj saditi murve

Zdravilni čaj iz listov

Sredi maja je treba obrati in posušiti liste murve. Iz njih lahko pripravimo zdravilne poparke in čaje, ki pomagajo pri odpravljanju različnih bolezni.

Čaj iz listov murve ima antidiabetične lastnosti. Priprava čudežnega napitka je zelo preprosta:

  • Gram posušenih listov prelijte s 100 ml vrele vode.

  • Kuhajte 5 minut in skodelico pokrijte s pokrovom.

Diabetiki naj tak čaj pijejo pred obroki, saj zavira delovanje encimov, ki razgrajujejo sladkor.

Listi imajo močne protibakterijske in protivirusne lastnosti. Iz njih pripravljen čaj krepi telo, odstranjuje toksine in izboljšuje krvni obtok.

Ne potrebuje nege

Silkwood je drevo za najbolj lene vrtnarje. Je preprost za gojenje in ne potrebuje pozornosti. Na enem mestu raste več stoletij, bolezni in škodljivci pa ga ne prizadenejo. Sodobne sorte so odporne na okužbe.

Odraslih murv ni treba gnojiti ali zalivati - njihove močne korenine dobijo vse, kar potrebujejo. Mimogrede, zato ob murvi ne sme rasti ničesar - sčasoma odvzame hrano vrtnim drevesom in grmovnicam. Samo grozdje veljajo za primernega soseda murvi na vrtu; njihove korenine se lahko v iskanju vode in hrane raztezajo tudi več metrov daleč.

Nega murve je odvisna od rednega obrezovanja. Če tega ne storite, bo drevo obrnjeno navzgor in ga bo težko obirati, saj je vrh odraslega primerka lahko visok tudi 15 metrov.

Zakaj saditi murve

Spektakularen videz, dekoracija gazebo

Veliki listi murve ustvarjajo gosto senco, ki jo lahko uporabite, če nameravate urediti kotiček za sprostitev v vročih dneh.

Vendar pa je v času zorenja vredno poskrbeti za streho, sicer bodo sladke in sočne jagode prekrile tla ter vrtne mize in stole s sadno preprogo.

Sorte murv se sadijo na ulicah in v parkih.

Krajinski oblikovalci aktivno uporabljajo piramidalno obliko za solitere in skupine, za okrasitev osamljenih kotičkov pa izberejo plakajočo obliko s povešenimi vejami. Plakajoča murva je zelo dekorativna, veje z velikimi jagodami in listi, ki visijo do tal, pritegnejo pozornost. Iz murv lahko oblikujete nizka drevesa s kroglastimi krošnjami, če si vzamete čas za obrezovanje starih in mladih vej.

V zadnjem času se na vrtovih pojavljajo drevesa kitajske murve, katerih plodovi dosežejo dolžino do 15 cm. So izjemno spektakularni ter prav tako sladki in zdravi kot običajni.

Katero sorto izbrati

Sviloprejke so dveh vrst: z belimi in črnimi plodovi. Sorte z belimi plodovi so bolj odporne na mraz in so zato primernejše za naše razmere. Plodovi imajo enake lastnosti kot črni plodovi in so bogati z dragocenimi snovmi.

Sviloprejke sadimo zgodaj spomladi ali jeseni. Sadike v lončkih lahko sadimo v topli sezoni.

Mlada drevesa pogosto trpijo zaradi zmrzali, zato je dobro, da deblo sadike za zimo zavijete v slamo ali agrovlakna. V prihodnosti lahko iz rastline oblikujete drevo, grm ali celo živo mejo.

Jagode dozorijo konec julija. Bele jagode so zelo sladke, črne pa imajo rahlo pikantno kislost. 

Objavil: 24 maj 2024
Ogledi: 54
(Glasovi: 0, Ocena: 0)
Pustite komentar
Ocena
Priložite eno ali več datotek