0

Zimzelena lepota: iglavci za alpske skalnjake

Alpski vrt z iglavci je videti kot otok v divjini, a je hkrati izjemno dekorativen - pravo gorsko pobočje z drevesi, le v miniaturni obliki.

Kamni se lepo ujemajo z nizko rastočimi borovci, brini in drevesi tui. Skupaj ustvarjajo zelo slikovit učinek.

iglavci za alpske skalnjake

Katere iglavce lahko posadite na skalnjaku?

Alpsko pobočje se običajno nahaja na odprtem prostoru, zato izberite sorte, ki dobro prenašajo sončno svetlobo. Ker dimenzije hriba ne dopuščajo iglavcev naravne velikosti, se zanj izberejo pritlikave oblike. Razvitih je bilo veliko miniaturnih sort, med katerimi lahko najdete različice z iglicami vseh barv. Kompaktni iglavci rastejo počasi, zato bo kompozicija trajna. Lahko jih obrezujemo, da omejimo rast ali jim damo nenavadno obliko.

Sajenje in nega

Glavno pravilo pri sajenju iglavcev na skalnjaku je, da jih ne smete postaviti blizu skupaj. Vsaka rastlina mora biti dobro vidna z različnih zornih kotov - le tako lahko v celoti ocenimo njeno spektakularno obliko. Iglavci imajo različne zahteve glede tal, vlage in svetlobe - tudi to je treba upoštevati.

Obstajata dva pristopa k sajenju:

  • Ustvarite kontraste - postavite rastline različnih oblik drugo ob drugo, na primer piramidalne in kroglaste ali grmičasto rastoče in gosto rastoče.

  • Nemoten prehod - posadimo več rastlin z enako obliko krošnje, vendar različnih velikosti. Na primer, 2-3 stebraste sorte različnih višin.

Pri sajenju upoštevajte pravilo, da so rastline, ki niso višje od 50-60 cm, primerne za majhen skalnjak na površini 5-6 m2. Rastline, visoke do 150 cm, so dobre za velike skalnjake, velike nekaj deset kvadratnih metrov.

Pomembno. Pri nakupu iglavcev morate vnaprej načrtovati, kam jih boste posadili in s čim jih boste kombinirali. Le tako bo alpski vrt videti čudovit in rastline, posajene druga ob drugi, se bodo dobro ujemale.

iglavci za alpske skalnjake

Brinjevec

Pritlikave sorte brinjevec so lahko visoke le 30 cm in so idealne za majhne alpske skalnjake. Posaditi jih je treba na razdalji vsaj 50 cm.

Ob sajenju ga dodajte v luknjo:

  • dva kosa vrtnega zemljišča,

  • en del peska,

  • en del šote.

Jalovci imajo raje sončne lege, vendar je treba upoštevati enaka pravila kot pri okrasne grmovnice rastline z naravno obarvano krošnjo lahko rastejo v senci, tiste z eksotično in nestandardno barvo pa le na soncu.

Jelka

Najpomembnejša stvar pri sajenju jelke je izkopati tako veliko luknjo, da se korenine lahko prosto namestijo vanjo. Ta drevesa lahko rastejo v delni senci in imajo rada razpršeno svetlobo, zato jih lahko posadite na severni in vzhodni strani alpskega vrta. Nizko rastoče sorte korejske jelke so najprimernejše za alpski vrt.

Zemljišče za jelke:

  • trije deli grajskega zemljišča,

  • en del peska,

  • en del šote.

Mlade jelke pozimi ne trpijo toliko zaradi mraza kot zaradi sončnih žarkov. Sonce je še posebej nevarno ob koncu zime, ko se začne dvigovati visoko nad obzorje - takrat je bolje drevesce pokriti s tkanino ali namestiti zaščitni zaslon. Ožgane jelke porjavijo in izgubijo svojo dekorativno vrednost.

iglavci za alpske skalnjake

Smreka

Različne oblike okrasnih smrek so zelo dobro videti na alpskem skalnjaku. Miniaturne sorte so precej kompaktne in jih lahko posadite na razdalji 70 cm.

Za sadiko izkopljemo plitvo luknjo in korenine prekrijemo z mešanico:

  • vrtna zemlja - trije deli,

  • kisla šota - dva dela,

  • en del peska.

Smreke so rade zalivane in ljubijo svetlobo. Posadimo jih lahko na južno, vzhodno ali zahodno stran skalnjaka.

Bor

Najbolj povprečen iglavec, ki raste v vseh razmerah. Upoštevajte, da tudi nizko rastoče in kompaktne sorte borovec lahko zrastejo precej velike, zato jih je treba saditi vsaj meter stran od drugih rastlin.

Korenine borovcev so močne, segajo globoko in široko. Pomembno je, da med sajenjem ne upognemo koreninskega kraka, če se ta oblikuje, sicer bo drevo zbolelo in v nekaj letih odmrlo.

Rast borovcev se lahko zmanjša v širino in višino. To storimo tako, da vsako leto spomladi ob začetku vegetacije skrajšamo vse poganjke. Z obrezovanjem borovega drevesa postane krona bolj kompaktna in gosta.

Thuja

Zelo pisana rastlina z mehkimi iglicami. Thuja se dobro ujema z drugimi iglavci kontrastne barve ali oblike. Nizko rastoče sorte imajo lahko kroglasto, stožčasto ali plapolajočo krošnjo. Kompaktna tukaj na pobočjih skalnjakov rastejo počasi, na leto ne zrastejo več kot 5 cm. Njihove iglice so videti kot luske in so lahko poljubne barve, od svetlo rumene do temno zelene. Rastlina prenaša senco, vendar se bolje počuti na dobro osvetljenih območjih. Na močni sončni svetlobi bo barva tuja naravna, živahna in prijetna za oko.

V komentarjih napišite, kateri iglavci rastejo na vašem vrtu in ali povzročajo veliko težav.

Objavil: 29 maj 2024
Ogledi: 32
(Glasovi: 0, Ocena: 0)
Pustite komentar
Ocena
Priložite eno ali več datotek